La 29 noiembrie 2012, ora 18:00

La Chișinău va avea loc un concert dedicat Zilei Naționale a României

La 29 noiembrie 2012, ora 18:00, la Sala cu Orgă, Ambasada României în Rep. Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează un concert simfonic dedicat Zilei Naționale a României susținut de reputata violonistă Adelina Oprean și de Orchestra Națională de Cameră condusă de maestrul Cristian Florea.

În program:

Concertul pentru vioară în mi minor de Felix Mendelsohn Bartholdy

Concertul pentru orchestra de coarde de Paul Constantinescu

Intrarea este liberă.

***


***
27 august 2012

Cu ocazia Zilei Independenţei autorităţile au pregătit o serie de festivităţi în Capitală. Vezi mai jos programul integral.

09.00 Depunerea de flori la Ştefan cel Mare şi Sfînt
09.30 Membrii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova vor depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare

10:00 Conducerea Republicii Moldova depune flori la Monumentul Maica Îndurerată.
10:00 Complexul Eternitate Ministerul Apărării organizează o manifestare festivă la Complexul Memorial „Maica îndurerată.”
10.00 Pe scena din PMAN, va avea loc un concert dedicat Sărbătorii Naţionale, cu generciul „Mamă, Tu eşti Patria mea…”, organizat de Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ”ARTICO”.

11.00 și 12.50 Centrul naţional de creaţie populară, cu susținerea colectivelor artistice din Republică, vor prezenta programul muzical-coreografic „Sfîntă ni-i casa”.

13.00 În PMAN, Biroul Relaţii Interetnice al Republicii Moldova va prezenta programul etnocultural „M-a prins dorul de Moldova…”, susţinut de formaţii folclorice a etniilor din țară.

14.00 și 15.00 În PMAN sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului se va desfășura Parada maşinilor Retro.
15.00 Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” va prezenta programul muzical „Legămînt”, susţinut de corul „Gloria”.
15:00 În fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt un grup de tineri va organiza acțiunea „Independență?”

16.00 Va avea loc un spectacol muzical susţinut de Orchestra de muzică populară „Folclor”, cu genericul „Lecţia de Veşnicie”.

17.00 și 17.50 Cenaclul literar „Gînduri despre Ţară…”, cu participarea membrilor Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

18.00 PMAN, program-concert cu genericul „Dincolo de timp…”, susținut de Orchestra de muzică populară „Mugurel”.

19.00 Ansamblul Naţional Academic de dansuri populare „JOC” va prezenta spectacolul coreografic „Moldoveneasca”.

20.00 – 22.10 Spectacolul muzical-poetic „Inima mea e Moldova”, cu participarea orchestrei de estradă, a interpreţilor de muzică uşoară.

22.00 Focuri de artificii. Programul de festivități va fi încheiat printr-un recital susținut de Geta Burlacu și „Ştefăneţ Marcel Orchestra”.

30-31 august 2011

Pe 30 august 2011, la Palatul Naţional, de la ora 18.00, serbările vor debuta cu un Concert intitulat „O, libertate, sfântă libertate… „ în care vor evolua: Eugen Doga, Valentina Naforniţă, cîştigătoare BBC Cardiff Singer of the World 2011, Vasile Iovu, Ilian Gârneţ, Olga Busuioc, laureată „Operalia – 2011″, Cristi Aldea-Teodorovici, Ionel şi Alexandru Manciu, Angelika Vee, Cătălin Josan, „Akord”, Cristina Pintilie, Pavel Parfeni, Tania Cergă, Gicu Cimbir, Nicoleta Nucă, Cristina Scarlat, Elena Demirgean, Mihai Dogotari, Vitalie Advahov, Serj Kuzenkoff, Orchestra de Cameră a Sălii cu Orgă, dirijor Cristian Florea; Corul Naţional de Cameră, conducător Ilona Stepan, Alex Calancea Band, Clubul de dans „Codreanca”, conducători Svetlana şi Petru Guzun.

Apoi, pe 31 august 2011, programul este mai amplu şi se va derula pe parcursul întregii zile astfel:

10.00 Depunere de flori la Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt

10.15 Omagiu Limbii Române. Depunere de flori, discursuri, alocuţiuni, recital de muzică şi poezie pe Aleea Clasicilor literaturii române

11.00 Lansarea standului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova „Veşmîntul fiinţei noastre – Limba Română”, în Grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”

12.00 Deschiderea Salonului Internaţional de carte, ediţia XX-a. Lansări şi prezentări de carte, expoziţii –eveniment şi expoziţii tematice, mese rotunde, simpozioane, ateliere ale graficienilor de carte, expoziţii de pictură şi ex-libris, Gala laureaţilor Salonului. Locul de desfăşurare: Biblioteca Naţională

13.00 Serviciu divin în memoria înaintaşilor la Cimitirul central din str. Armenească

15.00 Saloanele Moldovei – 2011 – expoziţie-concurs de artă plastică organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova, în colaborare cu Inspectoratul pentru cultură Bacău (România). Locul de desfăşurare: Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”

17.00 -23.00, Piaţa Marii Adunări Naţionale, Concert extraordinar cu participarea artiştilor: Cristi Aldea-Teodorovici, Valentina Naforniţă, trupa „Akord„, Ionel şi Alexandru Manciu, Adrian Ursu, Cezara, Corina Ţepeş şi Costi Burlacu, Nelly Ciobanu, formaţia „Catharsis„, Geta Burlacu, Georgeta Voinovan, Aura, Mihail Dogotari, Victoria Lungu, Nicu Ţărnă, Anişoara Balmuş, Pavel Parfeni, Janet Erhan, Gicu Cimbir, Nicoleta Nucă, Diana Brescan, Felicia Dunaf, Katy Rain, Roxana, Maria Iliuţ, Maria Sarabaş, Mihai Ciobanu, Maria Mocanu, surorile Lupu, Art Studio „Repede”, „Mărţişor” etc.

Cîntecele renaşterii naţionale vor fi interpretate de: Nina Crulicovschi, Anatol Dumitraş, Lidia Botezatu şi Radu Dolgan, Gheorghe Ţopa, Anatol Mîrzencu, Ricu Vodă, Silvia Grigore.

Orchestra Naţională „Lăutarii”, conducător – Nicolae Botgros. Solişti: Ioana Căpraru, Nicolae Cibotaru, Lidia Bejenaru, Adriana Ochişanu, Ion Palade, Nicolae Glib, Maria Dragomiroiu.

Recitaluri:

Cătălin Josan

Angelika Vee

Play and Win

Ştefan Bănică

***

30 august 2011 – Protest!!!
Limba română în Constituţia Republicii Moldova!!!

Ora: (30 august)  13:00 – 16:00

Locatie: Piaţa Marii Adunări Naţionale, Chişinău, bd. Ştefan cel Mare (posibil schimbări, urmăriți)

Pentru: Limba Română în Constituţia Republicii Moldova

Îţi iert pesimismul, într-un singur caz nu: când e vorba de viitorul neamului tău, căci a fi pesimist în ce priveşte viitorul neamului tău, înseamnează-a fi trădător de neam….” (Lucian Blaga)

Îndemn către toţi cei care simt româneşte şi prin venele cărora curge sînge RO-MÂ-NESC!!!

Libertatea fiecărui popor se află în propriile sale mîini. Libertatea poporului nostru se află în mîinile noastre, în mîinile tuturor generaţiilor, dar mai ales în mîinile generaţiei tinere care a studiat ISTORIA ROMÂNILOR şi care a studiat întodeauna, în pofida oricăror greutăţi şi atacuri – LIMBA ROMÂNEASCĂ. Această generaţie, care doreşte ca urmaşii săi să studieze la fel ISTORIA ROMÂNILOR, astăzi trebuie să o spună astfel, încît să fie auzită!
Înţeleptul general chinez din antichitate, Sun Tsu, spunea că pentru a distruge un popor “Ridiculizaţi tradiţiile adversarilor. Discreditaţi-le luminătorii de conştiinţă.”. EMINESCU, LUMINĂTORUL NOSTRU DE CONŞTIINŢĂ, A VORBIT LIMBA ROMÂNĂ! Să nu permitem a distruge acest adevăr – LIMBA NOASTRĂ ESTE LIMBA ROMÂNĂ!!! Nimeni nu are dreptul să fure unui popor ceea ce îi aparţine prin dreptul sîngelui vărsat de înaintaşii săi, dar care cere ca astăzi noi să fim aceia care să demonstreze că dubla descendenţă, dacă şi romană, nu este doar un motiv de orgoliu, ci o motivaţie de a sta drepţi în faţa oricărui atac la adresa demnităţii naţionale; noi să fim aceia care să demonstreze că a fi român înseamnă a trăi româneşte, a iubi româneşte, a simţi româneşte şi VORBI ROMÂNEŞTE; noi să fim aceia care să ne demonstrăm nouă înşine, dar şi lumii întregi, că acest popor nu este o entitate întîmplătoare, că nu au dreptate cei care ne spun că neamul nostru e un venetic pe acest pămînt.
Timp de 20 de ani, în Constituţia Republicii Moldova este scrisă o nedreptate ce loveşte în Adevărul Istoric al neamului nostru. Cei de ieri, cei de azi şi cei de mîine trăiesc această nedreptate zi de zi, o tolerează şi o plîng, se revoltă şi se smeresc, dar ce vom lăsa celor de după noi şi cum îi vom privi în faţă cu ruşinea laşităţii noastre?
Vino chiar tu la protestul PAŞNIC din 30 august 2011 şi cere ceea ce meriţi prin atitudinea ta românească şi sîngele care îţi curge prin vene. Cere înlocuirea sintagmei “limba moldovenească cu “limba română” în art. 13 alin. 1 din Constituţia Republicii Moldova. CERE CEEA CE ÎŢI APARŢINE, CERE INSTITUŢIONALIZAREA LIMBII ROMÂNE!

Părinţii noştri au luptat pentru ieşirea din Imperiul Sovietic, noi ce vom face pentru a le purta numele cu demnitate?

PROTESTUL VA FI UNUL PAŞNIC, orice provocare din partea oricui, trebuie ignorată!!!
Afirmarea identității românești nu afectează atitudinea faţă de identitatea grupurilor etnice minoritare (ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, etc.) care locuiesc alături de noi în Republica Moldova. Trebuie să ne respectăm reciproc.

sursa: facebook.com

***

Masa critică Chişinău, Porţile Oraşului, vineri 27 august 2010, ora 17:00-20:00.
Traseu: Porţile oraşului > Centru

Masa Critică este o plimbare în masă cu bicicletele, care are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe orașe de pe glob.

Masa Critică nu este condusă de nimeni, și nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat.

Participanții se întâlnesc într-un loc și la o oră prestabilită pentru a se bucura de siguranța și de compania pe care le-o oferă mersul în grup pe străzile orașului, cauzând în mod intenționat o ușoară și temporară perturbare a traficului. Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul „Noi nu blocam traficul; noi facem parte din trafic.”.

***

Pe 21 iulie,

în incinta Teatrului de Vară din Chişinău,

va avea loc un concert cu participare unor asa aristi

precum :Nely Ciobanu, Ion Suruceanu,

formaţiile „Zdob şi zdub”, „Catharsis” şi alţii.

Banii colectati din vinzarea biletelor vor fi predestinati

sinistraţilor moldoveni

inceputul la ora 17-00

***

Duminica, 13 iunie 2010, se organizeaza un miting de comemorare a primului val de deportari din 12-13 iunie 1941

9.00 – 09.15 – Depunere solemna de flori.
9.15 – 10.00 – Depunere de flori din partea partidelor politice.
10.00 – Luari de cuvant din partea oficialilor si a victimelor deportarilor.
10.30 – Parastas de pomenirea victimelor deportărilor
12.30 – Mars spre Gara feroviara.
13.00 – Dezvelirea machetului „Victimele deportarilor”. Luari de cuvânt.
(locatie: Stefan Cel Mare)

2-13 iunie 1941: 30.000 deportaţi…
5-6 iulie 1949: 40.000 deportaţi…
şi câteva sute de mii în afara celor două valuri de deportare… Ei sunt parte din trecutul nostru comun, ei sunt parte din noi.

***

11-12 februarie
ora 18.00

Palatul National
IN MEMORIAM
G. VIERU
„Strigat-am catre tine”

***
La Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei (MNAIM) este inauguratăexpozitia Cucuteni – magia ceramicii”,expozitie finantata de finantata de Uniunea Europeană.Aici sunt expuse 105 piese din patrimoniul muzeelor partenere: vase ceramice uzuale şi ritualice, sculptură, artă decorativă care prezintă crâmpeie din marea civilizaţie eneolitică din Sud-Estul Europei – cultura Cucuteni – Tripolie si prezinta diverse ramasite ale celei mai veci civilizatii Europene .Expoziţia va fi deschisă între 23 iulie şi 6 august 2009, urmând a fi itinerată în perioada 14-31 august la Iaşi.

***

MEET

Pentru detalii si inregistrare la intrunirea blogerilor ce va avea loc simbata, 27 iunie, la Gradina Botanica accesati http://gindulmeu.wordpress.com/2009/06/04/apel-catre-bloggerii-din-moldova/

***

VOTUL TAU CONTEAZA

***

PINA PE DATA DE 24 IUNIE 2009 La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (str. Mihail Kogălniceanu 28- parter, Sala Crizei) ARE LOC O EXPOZITIE DE FOTOGRAFII, NU VOR RAMINE DEZAMAGITI TOTI CEI INTERESATI DE ISTORIA NEAMULUI NOSTRU, SI INDEOSEBI DE DEPORTARILE STALINISTE .

Expozitia include 75  fotografii restaurate şi scanate, colectate de la familiile deportate, precum si date statistice despre cei ce au fost deportati.

***

DACA  VREI CU ADEVARAT SURSE ADECVATE DE INFORMAREPENTRU TOTI LOCUITORII R.M. SEMNEAZA petitia  împotriva difuzării filmului documentar „Atac asupra Moldovei”, o producţie a Postului de televiziune NIT”, accesind http://www.petitieonline.ro/petitie-p32973052.html

***

Reclame