Uraganurile se clasifica de obicei conform scalei lui Saffir–Simpson, aceasta include 5 categorii de uraganuri. Intensitarea sporind de la categoria 1 la categoria 5. Astfel incit:

Categoria* Viteza vintului Descriere
5 (dezastruos) ≥ 250 km/h  Pagube enorme pentru clădiri, care poat duce, de asemenea, la stergerea completă a lor,  distrugeri complete de copaci, semne stradale. Inundaţii extinse în zonele de coastă, care poat depăşi o înălţime de 6 metri peste nivelul normal, aşa că impune evacuarea masivă a tuturor rezidenţilor din zonele joase de coastă, până la 16 km interioare.
4 (foarte puternic) 210–249 km/h  Deteriorarea gravă a clădirilor (acoperis si pereti de sprijin), arbori, arbuşti, semnele rutiere sunt daramaet. Inundaţii din zonele de coastă, pot să apară 5 ore înainte de ajungerea centrului furtunii deasupra uscatului, ajungând la înălţimi de aproape 6 metri peste nivelul mediu. Evacuările de locuitori ai zonelor de coastă, până la zece mile interioare.
3 (puternic) 178–209 km/h  Copaci mari rupti, case  deteriorate. Periculoasepentru zonele joase de coastă , 3 / 5 ore înainte ca centrul uraganului sa sa atinga uscatul se manifesta inundatii cu apa pana la 4 metri deasupra nivelului normal. Necesită evacuarea locuitorilor din zonele de coastă.
2 (moderat) 154–177 km/h  Daune de importanta a copacilor; pagube minore pentru clădiri (ferestre, antene, acoperis). În zonele de coastă pot fi observate, de la 2-4 ore înainte de ajungere a centrului deasupra uscatului, inundarea cu apă de până la 2,5 metri peste nivelul mediu. Se poate solicita evacuarea locuitorilor din zonele de coastă mai mici.
1 (minim) 119–153 km/h  Daune limitate la bărci, copaci, structuri mobile, semne, acoperisuri. Inundaţiile limitaet poate fi observat în zonele de coastă, cu lift nu mai mare decat inaltimea de cinci metri.

*Nota : Unul si acelasi uragan are in mod normal diverse categorii in diferite regiuni !

Reclame