In fiecare dimineata ma confrut cu una si aceeasi mare nenorocire pe capul meu, stind la statia de troleibuz (la Universitatea de Medicina) vrind-nevrind sunt nevoita sa respir fumul tigarilor numerosilor fumatori din jur.
Ma adresez acestora dar si tuturor fumatorilor in general, stiu ca nimic nu se va schimba, dar oricum…!
  

Mitul 1: Sa renunti la fumat poate fi dificil pentru alti oameni, dar eu pot sa fac asta oricind.

Anti-mitul 1: De fapt, 35 de milioane de oameni incearca sa se lase de fumat in fiecare an, dar numai 7% reusesc intr-adevar.

Anti-anti-mitul 1: Am un prieten care are un prieten care are o metoda infailibila de a te lasa de fumat. Fumezi timp de o luna, iar toate mucurile de tigari ti le depozitezi intr-un borcan cu apa. Dupa o luna, bei. Dupa ce bei, vomiti instantaneu tot si dupa ce creierul tau trece prin trauma aia, cica n-o sa te mai apropii niciodata de tigara.

Dar nu va imaginati ca metoda asta va fi trecuta vreodata pe vreun afis dintr-o farmacie. Mai bine iti scot ochii cu fumatul. 

Mitul 2: Fumatul nu dauneaza nimanui altcuiva decit mie.

Anti-mitul 2: Fumatul pasiv omoara de la 35.000 la 65.000 de oameni in fiecare an.

Anti-anti-mitul 2: Fumatul real omoara milioane. Astia 35.000 sint victime colaterale.

Mitul 3: Fumatul micsoreaza tensiunea arteriala.

Anti-mitul 3: Nu e adevarat. Dimpotriva, iti creste presiunea arteriala.

Anti-anti-mitul 3: Si atunci cind pierd autobuzul imi creste presiunea arteriala. Ce mai conteaza daca imi aprind o tigara pina la urmatorul autobuz? Mai prelungesc un pic tensiunea arteriala. Ce, sexul nu se Demitizarea antimiturilor despre fumat bazeaza pe aceeasi idee?

Mitul 4: Fumatul iti imbunatateste starea de spirit.

Anti-mitul 4: Un studiu a demonstrat ca adolescentii care fumeaza sint de patru ori mai susceptibili la depresii decit cei care nu fumeaza.

Anti-anti-mitul 4: Adolescentii care fumeaza sint de patru ori mai susceptibili pentru ca au de patru ori mai multe motive: nu au bani de tigari, nu fumeaza niciodata dupa sex pentru ca nu fac sex, ii mai supara diriga cind ii prinde fumind si tigarile se scumpesc de la o zi la alta, viata fiind tot mai scumpa in zilele noastre.

Mitul 5: Daca fumez numai citeva tigari pe zi, e OK.

Anti-mitul 5: Nu e OK. Fiecare tigara contine 1 pina la 2 miligrame de nicotina, care ajung la creier in 10 secunde dupa ce inhalezi.

Anti-anti-mitul 5: Hai, ca am inceput sa ma enervez. Dar ce sint eu, euglena verde, sa imi fac probleme pentru 1 sau 2 miligrame de nicotina?

Mitul 6: Cancerul de plamini este singura afectiune de care pot suferi.

Anti-mitul 6: Fumatul poate cauza mult mai multe afectiuni, cancer la pancreas, rinichi, vezica, boli de inima etc.

Anti-anti-mitul 6: Cam nesigura afirmatia. „Poate cauza”. Adica nu e nimic sigur. „Poate sa nu cauzeze”, de ce sa nu vedem paharul plin? Asadar, propun sa fim optimisti si sa scriem pe pachete: „Fumatul poate sa nu cauzeze cancerul”. Oricum, nefumatorii nu le citesc. De ce sa nu facem o bucurie fumatorilor? E prea mult? Pe avioane de ce nu scrie „Acest avion poate cadea”?

Mitul 7: Daca fumez numai tigari cu filtru sau mentolate, o sa fiu in siguranta.

Anti-mitul 7: Fumatorii de tigari cu filtru au tendinta sa exagereze si sa fumeze mai mult. in ciuda filtrului, nicotina si alte substante ajung totusi in plamin.

Anti-anti-mitul 7: Pai, normal ca ajung. Asta e si ideea. Daca nu ajungeau, sugeam aer printr-un pai. Mama, dar greu va mai prindeti. Oricum, ma simt mai bine acum, ca am aflat ca am discutat pina aici despre tigari fara filtru. Pfuu, mi s-a luat o piatra de pe plamin.

Mitul 8: Fumatul ma face sa arat cool si sexy.

Anti-mitul 8: Fumatul iti ingalbeneste dintii, iti face riduri si face gauri in hainele tale. intr-un sondaj recent, 86% dintre adolescenti au afirmat ca mai degraba s-ar intilni cu un nefumator decit cu un fumator.

Anti-anti-mitul 8: in primul rind, sint convins ca daca sondajul era realizat in rindul adolescentilor care fumeaza, 86% dintre ei s-ar fi intilnit mai degraba cu un fumator. in al doilea rind, dintii nu mai conteaza daca ai o limba misto. in al treilea rind, ridurile sint sexy. Si in al patrulea rind, e o mare diferenta de verticalitate intre a agata o gagica cu textul: „Esti frumoasa ca un mar” si a o agata cu „Ai cumva un foc?”.

Mitul 9: Fumez de ani de zile, asa ca nu are sens sa ma opresc acum.

Anti-mitul 9: Daca fumezi, iti tai ani din viata. Un om de 35 de ani va trai cu 5 ani mai mult daca se va lasa de fumat.

Anti-anti-mitul 9: Mda. Aici nu am de comentat. Am zis clar ca ma las de fumat cind trec tigarile de 50 de lei/pachetul. Altminteri, nu o sa mai am bani sa traiesc inca 5 ani. Oricum, stiu cu siguranta ca Nostradamus a zis ca un arab sau un chinez, nu mai tin minte, o sa fie stapinul lumii cind eu o sa mai am 5 ani de trait. Si la cita shaorma si pui cu ananas bag in mine acum, chiar nu o sa mai merite sa traiesc inca 5 ani. Sa traiesc inca 5 ani doar pentru un porc cu ciuperci „urechi de lemn”, mai bun? Naa.

Text extras din Almanahul „Batai in dialog” , A.C.

Reclame