Daca e sa intrebi o persoana cind si de ce omul casca, sunt convinsa ca vei auzi ca casti atunci cind tii somn si vrei sa dormi, organismul astfel spunindu-ti ca esti obosit si trebuie sa pleci la culcare. Defapt lucrurile nu stu chiar asa .

Potrivit studiilor, cascatul ar fi de fapt o metoda prin care organismul ne obliga sa fim mai atenti. Cu alte cuvinte, cascatul ajuta la cresterea puterii de cncetrare.
In timpul cascatului, vasele din cavitatea nazala pompeaza mai mult sange spre creier,racorindu-l, cum spun unii. Dr. Gordon Gallup, seful echipei de specialisti americani afirma ca ei au descoperit ca aceasta cantitate de sange da un impuls materiei cenusii sa fie mai eficienta. „Conform ipotezei noastre, mai repede decat sa provoace somnolenta, cascatul indeparteaza aceasta stare”, spune Gallup.

Daca in privinta cresterii puterii de concentrare prin cascat, lumea este inca sceptica, nu acelasi lucru se intimpla cand afirmam ca banalul cascat este contagios. Specialistii explica molipsirea prin declanasaarea mecanismelor emfatice care functioneaza pentru a mentine vigilenta de grup. Potrivit studiului realizat la New York, daca privim cateva ore imagini cu alte fiinte care casca, vom incepe in scurt timp sa-i imitam. Reactia la cascatul semenilor depinde insa si de felul in care respiram: pe nas sau oral. La finalul studiului cercetatorii au conluzionat ca persoanele care au respirat doar pe nas, au ramas imuni la acest fenomen. Ceilalti au inceput sa caste ca act reflex de inlaturare a tensiunii psihice.

 Odata aparuta senzatia de a casca, este aproape imposibil sa ne oprim. De fapt, nici nu e bine sa ne opunem nevoii organismului de a casca. In cele cateva secunde in care vom casca, la nivelul creierului se va produce o detensionare iar materia cenusie va retine mai mult oxigen. In timpul cascatului diafragma se contracta iar musculatura toracica – cel mai mare muschi din corpul uman – va face posibila o inspiratie mai puternica. Acesta este momentul in care se produce practic acest cascat.
Mecanic, cascatul incepe cu deschiderea gurii si continua cu o contractie puternica a muschilor faciali, cei ai gatului, laringelui precum si a trompei lui Eustachio care se deschide larg. Cand cascatul este foarte intens putem observa ca in coltul ochiului ne-a aparut o lacrima. Este un fenomen normal.
Cercetaorii au descoperit ca atunci cand incepem sa cascam, organismul ne semnalizeaza ca trecem prin anumite stari: ne este foame, ne-am saturat de mancat, ne este somn sau dimpotriva corpul nostru incpe sa se trezeasca dupa un somn adanc. Sau poate am stat prea mult imp intr-o incapere neaerisita. Dar, de cele mai multe ori, dupa o repriza de cascat vom resimti o stare de bine, in tot trupul.
Este cascatul ceva mostenit genetic sau doar o trasatura pe care o dobandim in timp, prin imitarea semenilor? Ei bine, fiintele umane incep sa caste din perioada in care sunt doar niste embrioni. Primul cascat apare cand suntem inca in pantecele mamei noastre, cam dupa 11 sptamani de la concepre.
Adevarul este ca, de fapt, cascatul nu este o caracteristica explusiv umana. Pestii casca! Pasarile casca! Aligatorii casca! Dar fenomenul contagios se manifesta doar la oameni si cimpanzei. Pentru a demonstra contagiunea cascatului s-a realizat un experiment simplu: unui grup de maimute li s-a aratat o caseta video in care alte maimute cascau – iar dupa cateva secunde si maimutele din grup au inceput sa caste.

Lucruri interesante despre cascat:

* un cascat dureaza aproximativ 6 secunde;
*numarul de batai ale inimii creste cu o treime in timpul unui cascat;
* mai mult de jumatate dintre oameni vor casca in timp de 5 minute dupa ce altcineva a cascat inainte;
*oamenii orbi casca mai mult dupa ce au auzit o inregistrare audio cu persoane care casca;
*vei casca si tu in timp ce citesti acest articol despre cascat;
*sportivii olimpici casca inainte de competitie.

Superstitii referitoare la cascat:

Una dintre cele mai cunoscute superstitii spune ca trebuie sa-ti acoperi gura cu mana atunci cand casti, pentru ca ar putea sa iasa sufletul din corp. Grecii antici credeau ca atunci cand cineva casca, sufletul lui vrea sa iasa din corp si sa mearga sa se odihneasca in cer, alaturi de zei.
Alte superstitii:
*cascatul arata ca se afla un pericol in apropiere;
* atunci cand cineva iti numara dintii iti rapeste cate un an din viata pentru fiecare dinte numarat. Din acest motiv, unii oameni isi acopera gura cu mana atunci cand zambesc, rad sau casca;
*daca doua persoane casca una dupa alta, se spune ca cea care casca ultima ii poarta pica celeilalte;
* daca nu iti acoperi gura cu mana cand casti, atunci va intra diavolul si iti va rapi sufleul;
* atunci cand casti, cineva aflat la distanta vorbeste despre tine;
* cascatul poate fi un semn ca esti urmarit de ochiul diavolului.
Toate aceste superstitii au aparut ca sa impiedice oamenii sa caste in prezenta altor oameni, pentru a impiedica transmiterea bolilor.

Reclame